Search This Blog

Sahabat Tekukur Sarawak

Saturday, June 23, 2012

Minggu yang suram

Hari Sabtu dan Ahad dua minggu kebelakangan ini saya habiskan dengan mengejar seekor BH Idaman(BHI)...berbagai teknik dan tipu helah telah saya gunakan untuk menjatuhkan BH tersebut namun BH tersebut masih bebas berkeliaran menjaga kawasannya...
Kali pertama saya guna cara biasa iaitu tanah (bawa BB SG ML)...BB bersemangat berdeguk tapi terdiam seribu bahasa bila BHI datang selang sepokok dan terus tekan rapat,tekan selang,angguk angga tanpa henti...memang power BH ni,suara pulak nyaring berdesing...kalau dekat telinga mau pekak sekejap dibuatnya...BB terus bisu sampai kesudah...kalah suara le tu...
Kali kedua guna teknik pelepah dengan BB pelepah...sama jugak ceritanya,BB terkedu bila BHI sampai dan menekan...Kali ketiga guna teknik jebak dengan BB jebak...sama jugak ceritanya,sad ending (BB terus bisu sampai sekarang) Kali keempat guna jebak jugak dengan pikat tua(Fei Mau)...kali ni memang riuh rendah pikat beradu suara dengan BHI...macam-macam cara Fei Mau pujuk ajak datang dekat tpi BHI tetap duduk    jarak paling dekat pun dua depa...sampai berguling-guling Fei Mau dalam jebak...hai,takkan BHI tu betina,dia punya angguk saya kira sampai berbelas kali non stop,siap pukul angin lagi tu...takkan celir jebak/racik kot...pelik betul mainan BH ni ataupun teknik saya yang pelik bagi BH ni???
Kali keempat iaitu hari ini saya ajak kawan sekali...biar diaorang percaya apa yang saya ceritakan...teknik masih jebak tpi ikut nasihat kawan setting lain sikit hari ni...setting ala-ala Vietnam stail...dipendekkan cerita,BHI masih tak mau beradap,cuma lawan suara siapa yang paling kuat...Guano wei (ayat saya) Gotuuu...payoh natei nih...kalu bulih kawe nok katok palo dio (ayat saing)...
Haiii...apa nak buat,belum rezeki...takpa lah,banyak hari lagi...apa yang saya minat kat BH tu adalah kelantangan suaranya...dari jauh dah kedengaran...kalau dapat,buat induk pesum ,perhhh...berbaloi-baloi.


Panorama sekitar angga BHI


Setting jebak ala Vietnam stail (idea saing)

9 comments:

  1. kalau dah rezeki, tak ke mana BH tu..hehe

    ReplyDelete
  2. tombeee help us.... hehehe...
    keep try bang...

    ReplyDelete
  3. idea yg terbaik...boleh cuba ni..hihihi

    ReplyDelete
  4. Cikgu keey :betul tu cikgu,nak kena usaha lebih ni...

    Bang Mie : thanks bang,pinjam Tombee sat...prenggg...

    Bro Jaka : Hahaha...thanks bro.

    Bang Jo : Idea jer setakat ni,belum ada hasilnya,tpi akan kembangkan lagi idea ni...thanks bang.

    ReplyDelete
  5. DEmo kena buboh getah dirating anggar tepat dia hinggap sokmo2 tow...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Molek idea demo nih...nanti kawe test try...

      Delete
  6. salam nono.
    saya rasa bukan angga dia kot.cuba cam angga dai betul2 kot dia mau .kwsn tngok seriau di buatnya semak samun ha ha ha ha ha.....cuba try angga dia lambung kemudian hinggap angguk angga.situ angga dia dan laman dia.kalau x mau juga try main ranting.

    wallahulam.

    ReplyDelete
  7. salam..
    Bro.. kalau susah2 rentang pukat saja,, haha.. bro dah try ka teknik jebak mengeram.. haa yg ni kena ada kesabaran skit la.. pokok kna sesuai, hanya angga ja bg nampak.. sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ketanah jua...usaha tangga kejayaan..hihi

    ReplyDelete

Ulasan